privredna-mreza 

Unesite pojam (min. 3 slova)


   

  Tražili ste danas 12.04.2024


  Višegodišnje-saksije-za-rasad
  privredna-mreza

  RASADNE SAKSIJE - VIŠEGODIŠNJE

  Od brizgane plastike, crne boje.
  Za veće količine možete izabrati i boju i na taj način se ili razlikovati od konkurencije ili ćete napraviti razliku u rasadnom materijalu.
  Plastika je izuzetno tvrda i vrlo otporna na temperaturne razlike.
  Rasadne saksije se prave u  više dimenzija.
  Većina saksija ima rupe i na dnu, i  na obodu dna.

   

  P 5    >   širina 54 mm, visina 50 mm, zapremina 90 ccl , broj rupa 3 - na dnu
  P 7    >   širina 68 mm, visina 67 mm, zapremina 180 ccl , broj rupa 16 + 3
  G 8   >   širina 80 mm, visina 65 mm,  zapremina 200 ccl , broj rupa 6 - na dnu > radi se isključivo po narudžbini.
  A 8    >   širina 84 mm, visina 70 mm,  zapremina 200 ccl, broj rupa 15
  A 10  >   širina 100 mm, visina 93 mm, zapremina 550 ccl, broj rupa 16 + 3
  P 12  >    širina 122 mm, visina 95 mm, zapremina 850 ccl, broj rupa 15
  A 12  >   širina 119 mm, visina 113 mm, zapremina 950 ccl, broj rupa 18 + 3
  A 17  >   širina 170 mm, visina 130 mm, zapremina 2000 ccl, broj rupa 11

   

   

  ⏩ Prodaja plastičnih saksija za rasad
  ⏩ Mogući popusti na veće količine
  ⏩ Dostava na adresu  ili  slanjem kurirskom službom

   

  +381 61 30 45 600
   
  KORISNI SAVETI :
  MOGUĆI PROBLEMI U PROIZVODNJI RASADA
  Rasad predstavlja mladu biljku proizvedenu na ograničenom, kontrolisanom prostoru, a koja je namenjena daljoj proizvodnji, tj. rasađivanju na stalnom mestu (zaštićeni prostor, otvoreno polje).
  Proizvodnja rasada je kompleksan proces, koji zahteva znanje i iskustvo, pa pojedini uzgajivači često imaju problema u njegovoj proizvodnji.
  Od kvaliteta proizvedenog rasada uveliko zavisi i uspešnost proizvodnje, tj. prinos I kvalitet povrća, a napravljene greške u fazi proizvodnje rasada se teško mogu kasnije nadomestiti drugim agrotehničkim merama.
  Proizvođači, na samom početku proizvodnje najčešće greše, tj. imaju najviše problema zbog lošeg regulisanja temperature unutar proizvodnog prostora. Ako je uz neodgovarajuću temperaturu prisutan i nedostatak svetlosti, stable mladih biljaka ostaju tanka, a one postaju i krte i podložnije napadu gljivičnih bolesti.
  Iz ovih razloga manje iskusnim povrtarima se savjetuje da rasad kupuju u registrovanim rasadnicima, koji su specijalizovani za proizvodnju rasada, koji je kontrolisan i od strane službi i institucija odgovornih za praćenje kvaliteta I zdravstvene ispravnosti rasada.

  Prednosti proizvodnje rasada u odnosu na direktnu setvu se ogledaju u sledećem:
  ● Ranije sazrevanje povrća
  ● Racionalno korišćenje zemljišta
  ● Povećanje prinosa
  ● Efikasnija zaštita biljaka od bolesti i štetočina
  ● Manji utrošak semena

  Rasad se može proizvoditi u svim oblicima zaštićenog prostora. Rani rasad se proizvodi u objektima sa zagravanjem vazuha i zemljišta.
  Za proizvodnju u zaštićenom prostoru vrijeme setve se određuje prema cilju proizvodnje.

  Postoji više načina proizvodnje rasada sa ili bez pikiranja, zavisno od vrste i vremena proizvodnje, a najčešći načini proizvodnje su u kontejnerima, čašama, saksijama ili tresetnim kockama ili pak rasad golih žila.
  U prvom slučaju ( kontejneri i čaše ) u pitanju je kvalitetniji rasad koji će se nakon rasađivanja mnogo lakše i brže primiti i navići na novu sredinu, u odnosu na rasad bez zemlje.

  Gde se najčešće greši?
  Temperatura vazduha je jedan od osnovnih faktora uspešne proizvodnje, a optimalne vrijednosti zavise od biljne vrste, fenofaze razvoja, veličine insolacije i drugih faktora.
  Za većinu toploljubivih kultura (paprika, paradajz, krastavac, lubenica, dinja) optimalna temperatura za nicanje je 25-28°C. Izuzetno je važno nakon nicanja sniziti temperaturu na 18-20°C par dana, da ne bi došlo do izduživanja rasada, a nakon toga temperaturu treba održavati na 20°C do faze kaljenja rasada.
  Kaljenje rasada je faza kad biljke deset do petnaest dana pred rasađivanje treba provetravanjem leje ili rasadnika prvo postepeno, a zatim sve intenzivnije, prilagođavati snižavanjem temperature na uslove vanjske sredine (plastenik ili otvoreno polje).
  U ovoj fazi, kad rasad ima 4-6 listova, treba ga prihraniti sa 0,5% kalijumsulfatom, da bi se dobila biljka čvrstog korena i elastične stabljike, što otpornija i spremnija za rasađivanje .
  Temperatura vode za zalivanje rasada je izuzetno bitna, kao i njen kvalitet. Najbolje bi bilo zalivati kišnicom ili barem odstajalom vodom sa optimalnom temperaturom od 20 stepeni C. Proizvođači mnogo greše misleći da je bolje zalivati češće, a sa manjom količinom vode.
  Naprotiv, treba zalivati ređe, ali sa većom količinom da bi se supstrat čitav navlažio, a ne samo površinski.
  Učestalost zalivanja, kao i količina zavise od fenofazi proizvodnje rasada, kao i vremenskim uslovima (sunčan-oblačan dan).
  Ukoliko se na površini suptrata pojavi tamnozelena boja, poput mahovine, znači da smo preterali sa navodnjavanjem, što često dovodi do pojave poleganja rasada.
  Da bi se u biljnoj proizvodnji sprečila ova pojava, u proizvodnji rasada treba koristiti samo dezinfikovano sjeme i dezinfikovan supstrat, a biljkama treba obezbediti umjereno zalivanje i dovoljno svetlosti.
  Bitno je rasadnik redovno provjetravati, pratiti temperaturu i zdrastveno stanje i pri pojavi prvih siptoma potražiti stručnu pomoć.
  Kako znati da smo proizveli ili kupili kvalitetan rasad?
  Kad stabljiku rasada omotamo oko prsta i naglo pustimo, ukoliko se odmah uspravi tad znamo da je u pitanju kvalitetan rasad.
  Ukoliko ostane „obešena“ ili se prelomi, u pitanju je rasad koji je bolje ne saditi, jer nećemo imati dobru i ekonomski opravdanu proizvodnju. Isto tako, korenov sistem treba da bude rasprostranjen kroz čitav supstrat, da bi se biljka nakon rasađivanja što lakše adaptirala na novu sredinu.
  Izvor: Mr Branka Nikolić
  Stručni saradnik za ratarstvo i povrtarstvo
  Korisni saveti :
  Proizvodnja rasada
   

  Sva prava na tekst zadržava Privredna Mreža

  Advertising & Marketing & Business support

  Privredna Mreža Balkana

  Petrović Sandra

  +381 61 30 45 600

   

   

  Tagovi: Saksije Rasadne-saksije Ambalaza-za-rasad Case-za-rasad Ambalaza-od-plastike-za-rasad Voce-repromaterijal-za-proizvodnju Povrće-repromaterijal-za-proizvodnju Bilje-repromaterijal-za-proizvodnju

  privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza

   

  Dvadeset prvog oktobra 1
  22300 Stara Pazova
  +381 61 30 45 600
  +381 61 30 45 600
  sandrabudva@gmail.com

  -


  KONTAKTIRAJTE OVU FIRMU

  Ukucajte verifikacioni kod (mala i velika slova):
  r8FGE

   

   

  Sarađujemo 1611 dana

  Kupci i ovo traže