privredna-mreza 

Izaberite region (obavezno)


Unesite pojam (min. 3 slova)


   

  Tražili ste danas 06.08.2020


  Meso od mangulice
  privredna-mreza

   

   

   

  Tržište je potvrdilo, ovo su pravi proizvodi od mangulice. Besprekorno čisti i besprekorno originalni.

  Njihova mast se naručivala i za pripremu leka.

   

  Interesantno:

  Mangulica ne podnosi zatvoreni prostor. Mangulice imaju veliku potrebu za kretanjem kao i blizak kontakt sa blatom koje im je neophodno radi  termo-regulacije i zaštite od parazita
  Meso mangulice ima veliku hranljivu vrednost > 100 g svežeg mesa sadrži : 15 do 20 g visoko-vrednih belančevina, što čini 40 odsto ukupnih dnevnih potreba. Izuzetan je izvor vitamina B, posebno tiamina (zadovoljava čak 50 odsto ukupnih dnevnih potreba), vitamina B6 (20 odsto ukupnih dnevnih potreba) i vitamina B12 (30 odsto ukupnih dnevnih potreba ljudskog organizma).
  Mast od mangulice posebno pogoduje dijabetičarima.

   

  Proizvodi od mangulice

  •   Šunka domaća - cela

  •     Šunka domaća - sečena

  •     Mesnata soljena slanina

  •     Mesnata dimljena slanina

  •     Tanka soljena slanina

  •     Dimljena gronik slanina

  •     Bela gronik slanina

  •     Bela soljena slanina

  •     Bela dimljena slanina

  •     File

  •     Dimljeni vrat

  •     Dimljena pečenica

  •     DŽigernjača

  •     Kobasica dimljena

  •     Mast domaća 600 g

  •     Namaz od čvaraka

  •     Čvarci domaći

   

   

   

  „Subotička mangulica ima najbolji kvalitet mesa u odnosu na ostale dve rase mangulice, što se ogleda u boji mesa i PH vrednosti mesa i finijoj strukturi mišićnih vlakana. Zbog određenih dobrih proizvodnih osobina subotička mangulica poslužila je kod stvaranja domaće mesnate svinje gde učestvuje sa 25,62% udela gena i kod šarene oplemenjene rase, njeno učešće iznosi 19,3% gena.

  Bela mangulica, subotička mangulica i domaća mesnata rasa imaju odličan kvalitet mesa, koji se ogleda u crveno-roza boji, suvoj materiji u mesu, ne otpušta vodu (eksudat iz mesa) i sirovih proteina koji sve ukupno čine dobru sirovinu za preradu u poluproizvode, trajne prirode, a prilikom termičke obrade sirovog mesa, sve ukupno čine hranu vrlo ukusnom, u odnosu izrazito mesnate rase.

  Evropska zootehnička federacija sve države članice Ujedinjenih nacija obavezala je da čuvaju i gaje svoje stare autohtone rase , kod svih vrsta domaćih životinja. Srbija ima obavezu i zadatak da u svinjarstvu čuva i gaji tri rase mangulice, resavsku rasu i moravsku rasu. Bela mangulica i subotička mangulica uglavnom se gaje u severnom delu Vojvodine, a lastasta mangulica u Sremu.

  Pored standardnih proizvodnih rezultata, prešlo se na prikupljanje fizičkohemijskih i bioloških vrednosti od dobijenih proizvoda nakon klanja utovljenih grla rase mangulice.

  Posebno je obraćena pažnja na kvalitet mišićnog tkiva, nivo holesterola u mesu i krvi. Utvrđeno je da mangulica u odnosu na mesnate rase svinja ima znatno manje holesterola za oko 20 do 30 procenata. Dobijeni podaci o količini holesterola u mesu zaklanih tovljenika rase mangulica iznosi oko 47%, a kod mesnatih i izrazito mesnatih rasa od 60 do 70%. Posebno je značajno da ima više pozitivnog holesterola, a manje negativnog holesterola. Pored manjeg sadržaja holesterola u mesu, ono je znatno ukusnije i sočnije, prilikom konzumiranja gotovog proizvoda, usled sadržaja oko 3% masti u mišićnom tkivu. .

  Analiziran je nivo holesterola u krvi kod tri rase mangulice u poređenju sa drugim rasama. Sve tri rase mangulice imaju znatno manji nivo holesterola u poređenju sa 14 ispitanih genotipova, i znatno bolji odnos korisnog HDL holesterola.

   

  Dr. Vasa Isakov

  viši naučni saradnik

   

   

   

   

  Sva prava na tekst zadržava Privredna Mreža

  Advertising & Marketing & Business support

  Privredna Mreža Balkana

  Petrović Sandra

  +381 61 30 45 600

   

   

  Tagovi: Proizvodi od mangulice Mast od mangulice Slanina od mangulice delikatesi-od-mangulice Meso-prerađevine Meso-uzgoj Horeca Preporučujemo

  privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza privredna-mreza

   

  Molerova 80
  11000 Beograd
  +381 61 30 45 600
  sandrabudva@gmail.com

  -


  KONTAKTIRAJTE OVU FIRMU

   

  Sarađujemo 675 dana

  Kupci i ovo traže

   

   

   

   

  privredna-mreza privredna-mreza